Represent Media

WhatsApp tek omogućio opciju slanja novca preko aplikacije i već je ukinuo

Vesti - Jun 30, 2020

Facebook je najavio i brzo sproveo u delo novu opciju za WhatsApp, jedan od najpopularnijih komunikacijskih servisa. Ideja monetizacije aplikacije koštala ih je skoro 20 milijardi dolara. Reč je o mogućnosti slanja novca kontaktima i plaćanja kompanijama direktno iz WhatsAppa.

Opcija je bila dostupna samo u Brazilu, koji je drugo najveće tržište za tu aplikaciju. Iako već postoje slična rešenja za slanje novca i mobilno plaćanje, za njihovo je korišćenje bilo je potrebno prvo preuzeti posebnu aplikaciju.

Sa WhatsAppom, koji koriste gotovo svi, nije bilo potrebe za skidanje dodatnih aplikacija, a jednom kada se račun poveže s WhatsAppom slanje novca biće slično kao i slanje poruka, uz korisničku autorizaciju kako se novac ne bi poslao slučajno ili na pogrešan broj.

Slanje novca kontaktima bilo je veoma jednostavno i potpuno besplatno, a Facebook je kompanijama uzimao proviziju od 3,99 posto za plaćanja za njihove usluge i proizvode.

I od tada nije prošlomnogo vremena, tačnije, prošlo je sedam dana, a plaćanje je obustavljeno. Brazilska centralna banka odredila je Facebooku da prekine sa svojim aktivnostima, a Visi i Mastercardu koji su odrađivati transakcije, da ih sve zaustavi i to istog trenutka.

U zvaničnom saopštenju iz centralne su banke poručili kako je Facebook pokrenuo uslugu bez prethodnog odobrenja centralne banke, analize uticaja na brazilski sustav plaćanja, ali i pitanje privatnosti.

Nije poznato da li će se ovaj problem rešiti i da li će se opcija vraćati u upotrebu, a Brazil je bio samo prva stanica, plan je bio da opcija bude dostupna u celom svetu.

Izvor: zimo.hr

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva