Represent Media

Wikimedia pokreće plaćenu uslugu namenjenu velikim kompanijama

Vesti - Mar 31, 2021

Wikimedia navodi da ne prisiljava Big Tech kompanije da plaćaju za Wikipediju već će nova usluga omogućiti kompanijama da prikazuju pouzdanije informacije

Fondacija Wikimedia stvara novu plaćenu uslugu Wikimedia Enterprise za kompanije koje se oslanjaju na podatke Wikipedije.

Nova usluga će biti pokrenuta kasnije ove godine te ona, kako se navodi, neće promeniti način na koji rade trenutne usluge Wikipedije, već će ponuditi nove mogućnosti za velike kompanije poput Google-a i Facebook-a. Fondacija još uvek finalizira ovaj projekat, ali pretpostavlja se da se radi o premijum verziji Wikipedijinog aplikacijskog programskog sistema (API). Tako će korisnici plaćene usluge moći da dobiju željene podatke brže i formatirane za njihove potrebe, ali će takođe moći da pristupe novim opcijama za njihovo sortiranje i objavljivanje.

Viši direktor Fondacija Wikimedia, Lane Becker, objašnjava za Wired da kompanije inače plaćaju zaposlenima da „očiste“ podatke s Wikipedije, dok će usluga Wikimedia Enterprise samostalno obavljati takve zadatke i to iz samog izvora. Ali ako kompanije žele, mogu i dalje besplatno da koriste postojeći API. Wikimedia na svom FAQ-u navodi da ne prisiljava velike kompanije da plaćaju za Wikipediju, već navode to kao rešenje za specifične i dobro poznate probleme besplatne usluge.

Wikipedia jednim delom pokreće mnoge velike internet usluge. Npr. Google najčešće koristi Wikipedijine podatke, ali i brojni glasovni asistenti poput Appleove Siri ili Amazon Alexe.

Izvor: bug.hr

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva