Represent Media

Važnost vidljivosti objava u Google pretrazi – link building

Vesti - Aug 07, 2019

Niko nije mogao da pretpostavi pre 20 godina u kom će pravcu krenuti da se razvija internet, Google, kao ni koliko će biti važna vidljivost objava u ovom pretražicaču.

Google generiše oko 63.000 pretraga u sekundi, što je više od 5.6 milijardi upita na dnevnom nivou, kako tvrdi seotribunal.com. Ovaj broj je od 2000. godine skočio za čak 99 procenata! Od 2002. do 2012. godine važnost Google-a je rasla iz godine u godinu dramatično, a od 2012. godine ovaj rast je prestao – Google je jednostavno toliko “narastao” da gotovo više nema gde da raste – koliko god je to teško zamislivo. Više od 78 procenata internet korisnika na svetu koristi Google za sve pretrage, Google im je homepage i ne koristi nijedan drugi internet pretraživač.

Kako Google radi?

Google pronađene rezultate klasifikuje i prikazuje ih određenim redosledom, za koje smatra relevantnim. E sad, svaki klijent želi da njegov tekst ili tekst o njegovoj delatnosti/proizvodu bude prvi u pretrazi i često ne razume zašto se to ne desi tek tako, samo od sebe. Tu na scenu stupa link building.

Kako se korisnicima najrelevantniji odgovori na određeni upit pojavljuju na prvoj stranici rezultata, Google pretraživač postao je ključni filter bitnih i manje bitnih informacija i odgovora.

Ono što veliki broj ljudi ne zna, pozicija određenog vebsajta na Google-u nije slučajna, random niti proizvoljna, već je posledica strateških aktivnosti i iza nje često stoji veliki tim ljudi. Takođe, postoji mogućnost plaćanja oglasa, pa da određeni sadržaj bude prvi u svojim kriterijumima pretrage, ali ovde govorimo o organski dobro pozicioniranim sadržajima.

U ovom slučaju veoma su važni spoljni linkovi, tj. linkovi sa drugih sajtova koji upućuju posetioca na vaš sajt. Neophodno je izgraditi tu mrežu. Linkovanje daje afirmaciju pretraživaču da je određeni sadržaj relevantan i važan i samim tim, Google će ga “podići” u svojoj listi traženih rezultata.

Naravno da će uvek prva dva, tri mesta zauzeti plaćene objave, ali svakako će prvi ispod biti vaš, ukoliko je na najbolji način linkovan i povezan sa relevatnim i željenim sadržajima.

Zbog veoma brojne konkurencije, građenje linkova podrazumeva proaktivni pristup: kombinaciju različitih strateških SEO aktivnosti i pametna upotreba ključnih reči kroz određeni vremenski period. To može dovesti do značajnog poboljšanja vaše pozicije na Google stranici sa rezultatima, pa prema tome i do veće vidljivosti i prepoznatljivosti brenda. Radi se o izgradnji linkova na sajtovima koji su relevantni za vaše polje delovanja.

Istina je da niko ne zna do detalja na koji način Google pretraživač zaista u praksi funkcioniše – sve navedeno su dosadašnja zapažanja i zaključci iskusnijih korisnika na osnovu dužeg korišćenja i praćenja analitike.

Takođe, veliki broj faktora za rangiranje se prepliće i veoma je teško jasno razgraničiti šta je tačno doprinelo tome da jedan tekst zauzme prvu poziciju na Google-u, a neki drugi treću poziciju.

Link Building

Kada je reč o građenju linkova, danas su najzastupljenije sledeće strategije:

  • Objavljivanje tekstova sa strateški uključenim linkom na drugim sajtovima
  • Promocija tih tekstova (širenje sadržaja dalje) da bi bili što vidljiviji

Ne zaboravite, pritom da obratite pažnju i na to – na kom sajtu izlazi tekst! Nije rešenje da objavite što više tekstova po svaku cenu – u ovom slučaju kvantitet ne sme nikada biti iznad kvaliteta!

Link builder je osoba koja gradi link, jača brend i pozicionira sadržaje što bolje na Google-u.

Najuspešniji link builderi su u neku ruku i dobri psiholozi, jer znaju kako da priđu osobama raznovrsnih profila i pridobiju ih, tj. privole ih da zaista objave tekst koji sadrži link.

Bez ikakve sumnje, link building aktivnosti su sve važniji segment oglašavanja i digitalnog marketinga.

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva