Represent Media

Hakeri vrebaju na sajtovima o koroni: Evo kako da zaštitite uređaje

Vesti - Mar 12, 2020

Kako je proglašena pandemija korona virusa u svetu, veliki broj država ima zvanične web stranice za informisanje o aktuelnostima. U Srbiji je to isključivo domen covid19.rs, na kome iz minuta u minut možete pratiti dešavanja i trenutno stanje, kao i broj zaraženih. Zlonamerni hakeri, međutim, sve češće preko takvih stranica pokušavaju da ubace viruse na računare korisnika, upozorava The next web.

Hakeri koriste informativne web stranice različitih organizacija i institucija, koje su sve posećenije, za krađu podataka kao što su lozinke, informacije o korisnicima, brojeve kreditnih kartica i slične podatke koje čuvate u svojim računarima.

Najčešći načini prevare

Najčešće hakeri naprave web stranice povezane sa covid -19, kako bi od posetilaca zatražili preuzimanje aplikacije za stalno informisanje o širenju virusa. Nakon toga hakeri u te aplikacije ugrade opasnu binarnu datoteku koja se u pozadini instalira na računar, a da on to i ne zna. Takve aplikacije pokazuju neku od originalnih mapa za praćenje širenja covid -18, ali obratite pažnju: uvek imaju drugačiji URL. Posećujte samo i isključivo zvanične sajtove!

Do sada, kako piše pomenuti portal, napadi su registrovani samo u Windows operativnim sistemima, ali se očekuju se u drugim.

Hakeri koriste softver poznat kao AZORult , koji je prvi put korišćen 2016. godine. Softver je napravljen za krađu podataka sa računara. AZORult može da ukrade sve podatke sa računara, uključujući sve lozinke i kriptovalute.

Pre nekoliko nedelja zvanično je potvrđeno da svi domeni koji su u vezi sa korona virusom, imaju 50 posto veću verovatnoću za instaliranje opasnog softvera na računar korisnika.

Autor

Represent System

News Editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast prema briljantnim idejama i njihovom izvršenju, a sve to spajamo u prelepa iskustva